Jense Gerrits
Freelance tekstschrijver

Waarom Black Lotus 50 duizend euro kost


27 januari 2019

Black Lotus is de meest iconische kaart uit de trading card game Magic: the Gathering. Veel mensen, zelfs zij die geen Magic spelen, hebben wel eens van deze kaart gehoord. Gisteren zag ik toevallig dat de originele artwork van Black Lotus momenteel te koop staat voor 6,5 miljoen dollar. Ik tweette dit feitje en merkte op dat mensen benieuwd waren naar het verhaal achter de Black Lotus, waarom de kaart zo duur is en waar deze prijs op gebaseerd is. Ik wilde dolgraag antwoorden, maar besefte tijdens het componeren van de tweet dat het een vrij complex verhaal zou worden en te lang om in 280 tekens te proppen, maar ik wilde het wel graag toelichten. Daarom volgt hier een uitgebreider antwoord.



De originele artwork voor Black Lotus is gemaakt door Christopher Rush, die in 2016 op 50 jarige leeftijd is overleden.

Black Lotus is de duurste Magic kaart die er is (zeldzame misprints even buiten beschouwing gelaten), maar waarom eigenlijk? Het antwoord is drieledig, allereerst: Het is één van de sterkste kaarten ooit geprint. Ten tweede: Het is een kaart die weinig geprint is en tot slot: Beleggers hebben Magic kaarten ontdekt als aantrekkelijke investering.


Is Black Lotus de sterkste Magic kaart ooit?


Of Black Lotus dé sterkste Magic kaart is of niet, daar valt over te twisten. Maar het is in elk geval onderdeel van de Power Nine (P9), dit zijn de sterkste negen kaarten ooit geprint (ook hier valt over te twisten). Maar feit is dat Black Lotus één van de sterkste kaarten ooit geprint is. Het is een kleurloze artifact en past hierdoor in ieder deck. De kaart kost nul mana om te spelen maar kan in één klap drie mana genereren, iets wat een speler met Black Lotus een gigantische voorsprong geeft op zijn of haar tegenstander. Vanaf het moment dat Black Lotus geprint is, zien spelers de waarde van de kaart in en het is daarom altijd al een relatief dure kaart geweest. Black Lotus is zó goed, dat hij slechts in één toernooiformaat gespeelt mag worden: Vintage. Maar Vintage is een toernooiformaat dat niet zoveel gespeeld wordt vanwege de hoge kosten van oude kaarten. Dus de prijs van Black Lotus is dus niet enkel te verklaren doordat het een bizar sterke kaart is.




Een beperkt aanbod


Een ander aspect van de hoge prijs van een Black Lotus is het beperkte aanbod. De Black Lotus is geprint in drie series: Alpha, Beta en Unlimited. Dit zijn tevens de eerste drie series van Magic en dateren alle drie uit 1993. Alle Black Lotussen die bestaan, zijn dus meer dan 25 jaar oud. Tegenwoordig worden nieuwe kaarten tientallen miljoenen keren geprint, maar in de beginjaren van Magic was de oplage vele malen lager. In totaal zijn er 21.900 Black Lotussen geprint, 1.100 komen uit Alpha, 3.300 uit Beta en 17.500 uit Unlimited. Een Alpha Lotus is dus logischerwijs duurder dan een Unlimited Lotus.


Lang niet alle 21.900 exemplaren die in eerste instantie geprint zijn, bestaan nog. Er zijn talloze Black Lotussen verloren gegaan in wasmachines, tijdens branden of tussen de spaken van fietsen. Daarnaast zijn niet alle booster packs (pakjes met 15 random kaarten) uit de drie eerder genoemde series geopend. De kans bestaat dat er in een vergeten booster pack nog een Black Lotus wacht om geopend te worden, zoals hier te zien is. Hoeveel exemplaren er momenteel nog in omloop zijn is moeilijk te zeggen, maar het zijn er in elk geval een stuk minder dan de 21.900 die ooit geprint zijn en het aanbod neemt nooit meer toe.


Beleggers hebben Magic kaarten ontdekt als investering


Het aanbod neemt nooit meer toe omdat Magic: the Gathering een fenomeen genaamd 'The Reserved List' kent. Dit is een lijst met kaarten die nooit meer opnieuw geprint gaan worden en je raadt het al: Black Lotus is on that list! Met slechts een paar duizend Black Lotussen in omloop én de garantie dat er nooit nieuwe (Chinese fakes even daargelaten..) exemplaren bij zullen komen, is de Black Lotus een interessant object voor beleggers. Dat er flink geïnvesteerd wordt in oude Magic kaarten zoals Black Lotus is een onderwerp voor een heel ander artikel, maar dat het de prijs opdrijft staat vast.


In 2002, toen de Black Lotus bijna 10 jaar oud was, kostte een Unlimited versie nog 'slechts' 300 dollar. Tegenwoordig kost een zwaar gespeelde Lotus zoals je hieronder kunt zien 4.300 euro en dat is de goedkoopste die je gaat vinden. Een Black Lotus uit Alpha in ongespeelde conditie worden verkocht vanaf 50 duizend dollar, onlangs ging er eentje voor ruim 87.672 dollar over de toonbank.


TL;DR: Waarom is Black Lotus zo duur? Eén van de sterkste kaarten in het spel, super zeldzaam én een geliefde investering voor beleggers die uit zijn op een muntje.